Libri di Giuseppe Motta - libri Vita e Pensiero

Giuseppe Motta

Libri dell'autore

Hypotheses. The Concept of Possibility in Ch.A. Crusius’ Theory of Objectivity digital
formato: Articolo | RIVISTA DI FILOSOFIA NEO-SCOLASTICA - 2020 - 3. Rethinking Objectivity: With and Beyond Kant
Anno: 2020
18th Century German Philosophy can be characterized by competing attempts to analyze the notion of «possibility», some of which are still of philosophical interest. Famous examples are Leibniz’s theory of infinite possible words, Wolff’s development of ontology on the basis of logical possibility and the law of non-contradiction, Lambert’s radically constructivist conception of the possible (as that, which can be made) and, finally, of course Kant’s modal definition of «possibility» as conformity to the a priori conditions of experience...
€ 6,00
Sermoni quaresimali di Alessio da Seregno tra teologia e pastorale digital
formato: Articolo | AEVUM - 2012 - 3
Anno: 2012
SUMMARY: Alessio da Seregno ( †1448), active at the Councils of Pisa, Constance and later at Basle (since 1431), was bishop of Piacenza and author of several theological works. He composed sermons on the Virgin Mary and for the liturgical year, surviving in two MSS. Here his sermons for Lent are edited, with identification of loci paralleli and sources: among these the Franciscan masters St Bonaventure of Bagnoregio and Alexander of Hales are most frequently recurring. The text structure, the great number of theological details and passages of pastoral use suggest that these sermons could be used as models for preaching to lay congregations.
€ 6,00
Sermoni Mariani di Alessio da Seregno vescovo di Piacenza (1412-1448) digital
formato: Articolo | AEVUM - 2008 - 3
Anno: 2008
Alessio da Seregno OFM (1360/65-1448) was a lector in S. Francesco Grande at Milan, and became bishop of Bobbio, afterwards of Piacenza. He was active at the Councils of Pisa (1409), Constance (1414-18), Basle (since 1431). As a lector he commented Peter Lombard’s Sententiae, and he gave several speeches / homilies at the Councils, particularly at Constance. His homilies are transmitted by 15th-Century MSS: Stresa, Centro internazionale di studi rosminiani, 22 (datable ca. 1430-35); Brescia, Bibl. Queriniana, A.VI. 30; Assisi, Bibl. del Sacro Convento, 560. Three sermons for the Visitation and the Assumption of Our Lady are here edited.
€ 6,00
Filologia e diritto canonico medioevale. Le ricerche di Gérard Fransen (1915-1995) digital
formato: Articolo | AEVUM - 2007 - 2
Anno: 2007
The well-known scholar from Louvain, Gérard Fransen has provided a new working method for the analysis of canonical collections by continuosly resorting to the analysis of the manuscript tradition. The results are of great value as his numerous writings show.
€ 6,00
Libri penitenziali e ‘cura animarum’ digital
formato: Capitolo
Anno: 2004
€ 6,00
Annunzi bibliografici - Articolo 1 digital
formato: Articolo | AEVUM - 1993 - 2
Anno: 05/1993
Scarica
Recensioni - Articolo 12 digital
formato: Articolo | AEVUM - 1991 - 2
Anno: 05/1991
Scarica
Nuove identificazioni nella collezione canonica detta "polycarpus" digital
formato: Articolo | AEVUM - 1983 - 2
Anno: 05/1983
€ 6,00
Recensioni - Articolo 4 digital
formato: Articolo | AEVUM - 1982 - 2
Anno: 05/1982
€ 6,00
Recensioni - Articolo 2 digital
formato: Articolo | AEVUM - 1981 - 2
Anno: 05/1981
Scarica
Recensioni - Articolo 5 digital
formato: Articolo | AEVUM - 1976 - 3
Anno: 05/1976
€ 6,00
 

News

05.10.2021
Voci dalle periferie per una nuova Milano
Come ripartire dalle periferie? Ne abbiamo parlato insieme a Marisa Musaio, curatrice del recente volume "Ripartire dalla città".
06.10.2021
La metafisica diventa piccola e illumina l’umano
Intervista a Silvano Petrosino, il filosofo autore di "Piccola metafisica della luce. Una teoria dello sguardo".
05.10.2021
Maryanne Wolf a Milano
Maryanne Wolf torna a Milano il 25 ottobre in occasione dei cento anni dell'Università Cattolica.
04.10.2021
Un vero maestro non indica mai se stesso
Anteprima del nuovo libro del sacerdote e scrittore madrileno Pablo d'Ors, "Biografia della luce".

Newsletter

* campi obbligatori

Collane

  • Cultura e storia
  • Filosofia morale
  • Grani di senape
  • Le nuove bussole
  • Metafisica e storia della metafisica
  • Pagine prime
  • Punti
  • Relazioni internazionali e scienza politica.ASERI
  • Sestante
  • Studi interdisciplinari sulla famiglia
  • Temi metafisici e problemi del pensiero antico
  • Transizioni
  • Varia. Saggistica
  • Scopri le altre Collane

Questo sito o gli strumenti terzi da questo utilizzati si avvalgono di cookie necessari al funzionamento ed utili alle finalità illustrate nella cookie policy.
Se vuoi saperne di più o negare il consenso a tutti o ad alcuni cookie, consulta la cookie policy.
Chiudendo questo avviso, navigando in questa pagina, cliccando su un link o proseguendo la navigazione in altra maniera, acconsenti all'uso dei cookie.

Acconsento