Il tuo browser non supporta JavaScript!

A new tool to assess the concept of food quality in children: a validation study

digital A new tool to assess the concept of food quality in children: a validation
study
Articolo
rivista STATISTICA & APPLICAZIONI
fascicolo STATISTICA & APPLICAZIONI - 2019 - 1
titolo A new tool to assess the concept of food quality in children: a validation study
autori


editore Vita e Pensiero
formato Articolo | Pdf
online da 08-2020
doi 10.26350/999999_000022
issn 18246672 (stampa)
Scrivi un commento per questo prodotto
Scarica

Ebook in formato Pdf leggibile su questi device:

Childhood is the most relevant period for the formation of food preferences. Political institutions, educational agencies and health professionals are quite interested in the evaluation of the actual knowledge of food quality in children because it offers the opportunity to plan educational actions aimed at promoting the health and quality of life of today’s and tomorrow’s citizens. In this paper, we proposed a questionnaire to measure the level of knowledge of the food quality in children. We selected, as the target population, students of lower secondary schools and we adopted a multidimensional approach to the concept of food quality that involved six dimensions. We investigated the internal construct validity and reliability of the scales developed for these six dimensions applying the Rasch model and a differential item functioning analysis. Moreover, we validated the overall scale of the knowledge of food quality through a Second-order Structural Equation Modelling within a Confirmatory Factor Analysis. The results of our study provide information useful to define and implement educational actions in food quality, in general, or specifically in one or more of food quality dimensions.

keywords

Rasch Model, Differential Item Functioning Analysis, Second-order Structural Equation Modelling, Confirmatory Factor Analysis.

Biografia degli autori

Dipartimento di Economia e Management - Universita` di Brescia - C.da S. Chiara, 50 - 25122 BRESCIA (e-mail: silvia.golia@unibs.it); Agrofood Lab, Department of Molecular and Translational Medicine - Universita` di Brescia - Viale Europa, 11 - 25123 BRESCIA (e-mail: anna.simonetto@unibs.it; b.malo@studenti.unibs.it; gianni.gilioli@unibs.it).

News

20.01.2021
“Da una rivista possono nascere tante cose”
In omaggio ai 100 anni dell'Università Cattolica, condividiamo alcuni episodi di questa lunga storia che inizia con Vita e Pensiero.
14.01.2021
Anatomia della speranza di fronte alla malattia
Recentemente ristampato, "Anatomia della speranza" del medico Jerome Groopman è un libro del 2006 che non smette di parlare al tempo presente.
14.01.2021
Pomilio: un supplemento d'anima nella cultura
Ritratto dello scrittore abruzzese nato 100 anni fa che - negli "Scritti cristiani" - ci racconta un'idea di intellettuale "con l'anima".
12.01.2021
Tra le pieghe dell’America Latina
In occasione dei "Mercoledì del Pime" 27 gennaio alle 21 dialogo online con Lucia Capuzzi sull'America Latina tra rivolte e pandemia.

Newsletter

* campi obbligatori

Collane

  • Cultura e storia
  • Filosofia morale
  • Grani di senape
  • Le nuove bussole
  • Metafisica e storia della metafisica
  • Pagine prime
  • Punti
  • Relazioni internazionali e scienza politica.ASERI
  • Sestante
  • Studi interdisciplinari sulla famiglia
  • Temi metafisici e problemi del pensiero antico
  • Transizioni
  • Varia. Saggistica
  • Scopri le altre Collane