World food production. Facing growing needs and limited resources - Giuseppe Bertoni - Vita e Pensiero - Ebook Vita e Pensiero

World food production. Facing growing needs and limited resources

Pdf World food production. Facing growing needs and limited resources
Ebook
Social DRM
Titolo World food production. Facing growing needs and limited resources
autore
Collana Ricerche
Formato Ebook - Pdf
Protezione Social DRM. Prima di acquistare leggi qui

Informazioni sulla protezione

X
Pubblicazione 2015
ISBN 9788834331545
Scrivi un commento per questo prodotto
 
Gratis

Ebook in formato Pdf leggibile su questi device:

The main objective of this volume was to provide the criteria with which to evaluate agriculture’s capacity to produce what humanity needs (not just raw materials, but also agro-ecosystem services, landscape etc.), without an excessive impact on the environment. The discussion is held on a global level, taking into account the substantial differences that exist between developed and developing countries. The first of the three sections presented in this volume provides an estimate of the food and water needed to satisfy the nutritional demands of the current and future world population, meeting the demands in terms of quantity and quality. With regard to the first the discussion tackles losses in agricultural produce related to foodstuff perishability and limits of the production systems. The second section analyses the positive and negative impact of agriculture – with or without animals – on the agrosystem (soil, water and biodiversity), on the territory (equilibrium between the rural and the urban, landscape conservation) and on energy availability; the role of women, family farms and organic agriculture in reducing the impacts are analyzed in detail. The last section explores agricultural production: field crops and fruit trees, animal farming (monogastrics and ruminants), food processing and food conservation. The essential role of scientific-technical innovation in all production sectors is well highlighted, as is the need for well structured production networks (associations and cooperatives), as such networks are the catalysts for an inclusive development that guarantees the environmental, economic and ethicalsocial sustainability of the agro-systems in both developed and developing countries.

Chi ha visto questo prodotto ha guardato anche...


News

22.11.2021
La potenza della nascita
Giovedì 2 dicembre la storica dell'arte Giovanna Brambilla, a Bergamo, presenta "Mettere al mondo il mondo".
17.11.2021
Vita e Pensiero premia i laureati del Premio Gemelli
Tra i vincitori del Premio Gemelli, l'editrice ha scelto la tesi di Eleonora Carraro sulla comunicazione digitale e la creatività, ora open access.
11.11.2021
Josep Maria Esquirol in Italia
Dal 15 al 17 dicembre il filosofo catalano sarà In Italia per presentare l'ultimo libro "Umano, più umano".
05.10.2021
Voci dalle periferie per una nuova Milano
Come ripartire dalle periferie? Ne abbiamo parlato insieme a Marisa Musaio, curatrice del recente volume "Ripartire dalla città".

Newsletter

* campi obbligatori

Collane

  • Cultura e storia
  • Filosofia morale
  • Grani di senape
  • Le nuove bussole
  • Metafisica e storia della metafisica
  • Pagine prime
  • Punti
  • Relazioni internazionali e scienza politica.ASERI
  • Sestante
  • Studi interdisciplinari sulla famiglia
  • Temi metafisici e problemi del pensiero antico
  • Transizioni
  • Varia. Saggistica
  • Scopri le altre Collane

Questo sito o gli strumenti terzi da questo utilizzati si avvalgono di cookies necessari al funzionamento ed utili alle finalità illustrate nella cookies policy.
Se vuoi saperne di più o negare il consenso a tutti o ad alcuni cookies, consulta la cookie policy.
Chiudendo questo avviso, navigando in questa pagina, cliccando su un link o proseguendo la navigazione in altra maniera, acconsenti all'uso dei cookies.

Acconsento